Marketing

Cast eens een lelijke acteur

ugly actor
'The Ugly Duchess' painted by Flemish artist Quinten Matsijs around 1513.

Waarom een doodnormaal campagne-gezicht (of lelijke acteur) soms beter werkt.

Jezelf met anderen vergelijken, daar moet je snel mee stoppen, volgens geluksgoeroes. Ontevredenheid en depressie liggen op de loer.

Maar op onbewust niveau kunnen we daar misschien helemaal niet mee stoppen. Stel dat dit gewoon is ingebakken in het menselijk brein?

Net ietsje leuker dan jij

In marketing wordt slim ingespeeld op onze vergelijkingsdrang. Producten worden altijd gebruikt door knappe en vrolijke mensen, gezellige stressloze gezinnen of dappere avonturiers. Het beste werkt natuurlijk ‘the boy or girl next door’. Niet onbereikbaar, wel net wat leuker dan jij.

Ik vind het daarom altijd erg sympathiek als marketeers echte, lelijke acteurs vragen om het gezicht van de campagne te zijn. Het kijken van Arthouse movies kan ik wat dat betreft ook aanraden. Veel interessanter, zo’n protagonist die worstelt met haar moeilijke karakter of zijn saaie doodgewoonheid.

Jij bent ok!

Het zien van normale mensen heeft ook iets troostends. Hee, jij bent okee! Er ontbreekt heus niks aan jou.

Je gaat weer de belangrijkere dingen van het leven zien. Natuurlijk heb je die lippenstift of dat maatpak niet nodig. Waarom koop je geen lief kaartje voor je oude tante? Of neem je de kinderen eens mee naar de Efteling? Misschien toch maar die maandelijkse bijdrage doen aan Hartstichting?

Er is genoeg voor iedereen

Hoppa! Een ander soort marketeer heeft jou in het vizier. Deze keer niet eentje die inspeelt op jouw angst, maar eentje die inspeelt op jouw behoefte om te delen. De lelijke (of doodgewone) acteur laat mensen op een andere manier denken: niet meer vanuit schaarste, maar vanuit overvloed.