Lifestyle

De Staat van de Hardloopschoen

TSC (Half) Marathon Amsterdam

Wat zijn de hardloopschoen innovaties van 2017? En kan jouw paar schoenen nog een jaartje mee?

Einde van de winterslaap

Vorige week ontwaakte spontaan uit mijn winterslaap om zomaar een paar keer te gaan hardlopen. Volgens Strava was mijn laatste hardlooprondje precies zes maanden geleden. Oef.. Nu valt er aan mijn conditie een hoop aan te merken, maar hoe zit het eigenlijk met het materiaal? Hoe zijn de sportschoenen er aan toe na een eenzame winter?

Vorige week haalde ik ze van het balkon. Hallo, zilvervisje. Onder de zool van mijn schoenen zit nog wat zand van een trail run op Terschelling. Verder zien ze er prima uit; gelukkig niet meer zo eng fel paars als toen ik ze kocht.

Maar hoe gaat het nu echt met ze?

Levensduur van de hardloopschoen

Hardloopschoenen gaan tussen de 1000 en 1200 km mee. Als jij heel trouw het hele jaar door, wekelijks gemiddeld 20 kilometer loopt (bijvoorbeeld 2 x 5km, 1 x 10km), dan gaan je schoenen iets langer dan een jaar mee. Bij sportwinkels kun je soms een gratis sportschoen APK laten doen, want slijtage heeft ook te maken met de ondergrond waarop je traint (asfalt of natuurpad) en hoe jij je voeten afrolt. Dat heet pronatie en op de website van Asics leggen ze uit wat dat is.

Ik kocht mijn schoenen vorig jaar in april en ik heb er ongeveer 500 km op gelopen. De hak is een klein beetje versleten en de zool is iets dunner bij de bal van de voet. Dat schijnt een normaal slijtpatroon te zijn, omdat je hak de plek is waar je voet landt tijdens het lopen. Afrollen doen je dan weer richting de bal van je voet en je grote teen.

Volgens mij kunnen mijn schoenen nog prima een seizoen mee!

Om het verlies aan schokdemping te compenseren, zou ik eventueel een zooltje kunnen kopen. Niet zo sexy, wel handig: op deze website genaamd Podobrace vind je allerlei zooltjes. Speciaal voor hardlopen en jouw type pronatie.

Hoe kun je hardloopschoenen verzorgen?

In plassen en in regenwater zitten zuren, die de lijm in je schoenen kunnen aantasten. Daarom is het handig om na een regenachtige loop, je schoenen even met kraanwater af te spoelen. Met een oude afwasborstel kun je de modder wegborstelen. Daarna niet laten drogen op de verwarming, maar zooltje eruit halen en krantenproppen erin stoppen. En natuurlijk je schoenen altijd laten luchten (niet in je sporttas laten zitten).

State of the Art Hardloopschoenen

Herinner je de discussie rond barefoot-running nog? Deze looptechniek zou natuurlijker zijn, dat wil zeggen; beter voor spieren en gewrichten. Echt rennen op blote voeten kan natuurlijk pijnlijke situaties opleveren; daarom kun je schoenen kopen zonder hakdemping en met van die losse tenen.

Blote voet rennen is volgens mij nooit echt populair geworden, maar ik gok dat we de volgende schoenen wel veel meer gaan zien:

Hardloopschoenen die je sneller maken

Nike werkt aan een schoen – de Nike Zoom Vaporfly Elite – waarmee zij hopen dat professionele marathonrenners de 42,2 km binnen de 2 uur zullen gaan lopen. Het wereldrecord ligt op dit moment op 2:02:57 (Dennis Kimetto in Berlijn). Het project heet: Nike Breaking2.  

De middenzool van de Nike Zoom Vaporfly Elite is gemaakt van ultralichte foam en een zool waarin de koolstofvezels in dezelfde richting zijn geweven (unidirectional).

Nike zou Nike niet zijn als zij deze innovaties niet zouden gebruiken voor een commerciële schoen: de Nike Zoom Vaporfly 4%. Vier procent, omdat uit laboratorium testen bleek dat de Breaking2 atleten 4% efficiënter gingen hardlopen met deze nieuwe schoen, ten opzichte van de laatste Nike marathonschoen – Zoom Streak 6. Meer uitleg wordt er niet gegeven op de website van Nike, maar ik ben wel benieuwd of de schoen ons – amateurs – ook sneller kan laten lopen.

Misschien gaat Ed Ceasar het ons laten zien. Ed Ceasar, schrijver van het boek Two Hours, gaat namens alle amateurs proberen een halve marathon binnen 90 (Breaking90) minuten te lopen, terwijl hij voor Wired kritisch verslag doet van het Breaking2 project. Volg zijn avonturen op de website van Wired.

Trail/Road Hybriden

Sneller is niet perse beter. Hardlopers richten zich steeds vaker op lange afstanden op afwisselend terrein: trail runs, ultra runs of obstacle runs. Ik denk dat mijn volgende schoen een trail/road hybrid gaat worden, omdat ik trail runs heel leuk vind, maar ik meestal in de stad train.

Wat de beste schoen voor de trailrunner is, hangt helemaal af van de weercondities en het terrein. Wanneer het koud en nat is, kun je je voeten beschermen met GoreTex. In de zomer wil je waarschijnlijk liever een schoen met een bovenkant van gaas voor een betere ventilatie.

De meeste trailrun schoenen beschermen je voeten tegen scherpe rotsen met een teenbumper en een beschermende zool. Daarnaast hebben ze over het algemeen een lagere hiel dan ‘wegschoenen’. Op een terrein dat niet vlak is, land je meestal op je midden of voorvoet in plaats van je hak. Bij het lopen in de natuur zijn sowieso gaiters aan te raden (een soort kapjes voor over je schoenen). Die zorgen ervoor dat er geen zand en steentjes in je schoen komen.

En jij?

Wat ga jij doen in 2017? Train je voor een trail run, een PR op het vlakke asfalt, een duurloop?