Interview

Femke’s Plantenasiel

Plantenasiel
Het Plantenhuis op de Westerkade te Utrecht

Een goed idee verkoopt zichzelf. Waar of niet? Originele ondernemers over hun concept, toekomstplannen en marketingactiviteiten.

Femke van der Rijst begon 3 jaar geleden plantenasiel ‘Het Plantenhuis’ in Utrecht. Sinds een tijdje huist het plantenasiel in creatieve broedplaats DRUK.


Hoe werkt het Plantenhuis?

Stel: jij en je kamerplant zijn niet de beste match. Maar weggooien vind je zonde. Je kunt je plant in dat geval doneren aan het Plantenhuis. Femke lapt de plant op en zoekt een nieuwe eigenaar.

Als je een plantje zoekt, kun je reageren op het aanbod van asielplanten op Facebook. Of langskomen in het Plantenhuis. Op vrijdagmiddag, of door de week op afspraak. De adoptant doet een vrijwillige donatie tussen de 2 en 50 euro.

Ik maak graag een praatje met je om te bedenken welke plant het beste past bij je levensstijl.

Femke zegt: “Er zijn eigenlijk maar twee regels: je donatieplant mag niet ziek zijn en de hoeveelheid planten moet voor mij behapbaar zijn. Voor de rest zijn alle planten welkom en mag iedereen langskomen of contact met mij opnemen.”

“Als je een plant wilt adopteren, maak ik graag een praatje met je om te bedenken welke plant het beste past bij je levensstijl.”Van huis met planten naar ‘Plantenhuis’

Femke vindt regelmatig afgedankte kamerplanten op straat en neemt ze mee naar huis. Daar verzorgt ze ze tot ze weer stralen. De plantjes kan ze met gemak kwijt aan vrienden. Op een dag neemt haar vriend een afgedankte plant mee: “Kijk, weer eentje voor je plantenasiel”

Website > Facebook > Persbericht

“Geen gek idee”, denkt Femke. Een website en Facebookpagina zijn in een week gemaakt. Ze stuurt een persbericht over haar plantenasiel aan een groot aantal kranten en mediaplatforms. Een aantal keer wordt ze geïnterviewd.

Door de gepubliceerde artikelen zoals dit stuk in het AD uit 2014 gaat het Plantenhuis echt lopen. De website is makkelijk vindbaar en de Facebookpagina wordt door steeds meer mensen gevolgd. Planten komen en gaan als vanzelf, ook van buiten de vriendenkring.

De krantenartikelen zorgen voor een blijvende eerste indruk. Femke: “Nog steeds zeggen mensen: Ik heb het Plantenasiel een keer in de krant zien staan’.  Maar online communicatie is de spil in de werking van het Plantenasiel. Ik ben een soort bruggetje”.

“Ik ben een soort bruggetje”

Inmiddels heeft Het Plantenhuis 3.270 volgers op Facebook en een eigen ruimte waar wekelijks planten worden opgehaald en weggebracht.


Marketing zonder plan

Had je van tevoren al nagedacht over marketing? “Ik heb eigenlijk nooit een doelgroep voor ogen gehad of nagedacht over een ’tone of voice’ of huisstijl”, vertelt Femke. “Ik doe dit, omdat ik het te gek vind. De Facebookpagina en mijn website heb ik gemaakt zoals ik het mooi vind. Ik hou me niet zo bezig met wie er aan de andere kant zit.”

“Nu het plantenasiel loopt, kan ik wel doelgroepen onderscheiden: ouderen zijn vaak donateurs, jongeren adoptanten. Nieuwe klanten en naamsbekendheid krijg ik vooral door Facebook, Instagram, mond-tot-mond reclame en kruisbestuiving met DRUK en Koffie Leute (horecaonderneming binnen DRUK, red.).”

Heb je je bezig gehouden met de vindbaarheid van je website? “Ik heb er misschien 1 seconden over nagedacht of ik het (SEO, red.) misschien zou uitbesteden. Maar het loopt lekker, dus echt nodig was het niet.”

Toch vond ik het Plantenhuis als eerste toen ik via Google een plekje zocht voor mijn oude cactus? “Dat zal vooral te maken hebben met het verkeer op mijn site en Facebookpagina. Hoe actief je bent. Er zijn wel andere plantenasielen in Utrecht, maar ik zie hen niet veel publiceren.”

Het plantenasiel vind ik passen binnen de deeleconomie-ondernemingen die we de afgelopen jaren als paddenstoelen uit grond zagen schieten. Was jij bewust bezig met het oprichten van een duurzaam initiatief? “Niet perse, ik wilde wel graag een ‘circulair iets’ creëren, maar het idee kwam voornamelijk uit mijn eigen passie voor het verzorgen van afgedankte planten.”

“Ik vind het daarnaast wel heel leuk om een positieve bijdragen te leveren aan een meer duurzame samenleving: mensen ervan bewust maken dat een plant leeft en geen object is. Alles wat het Plantenasiel doet raakt aan de zaken die mijn hart sneller doen kloppen.”


Groeien in de breedte

Wat zijn je toekomstplannen, wil je groeien?  Ik wil niet per se groeien, in de zin van: meer donateurs, meer adoptanten. Wel zou ik graag andere projecten oppakken. Zo bemiddel ik af en toe de adoptie van een groot aantal kantoorplanten, Dat deed ik bijvoorbeeld voor de Stadstuin of VechtClub XL.”

“Ook PopUp initiatieven, festivals of markten vragen mij weleens om een bijdrage. Ik vind het heel leuk om te bedenken wat ik voor hen kan betekenen. Al is het voor mij wel belangrijk dat de planten een goed nieuw onderkomen krijgen en niet alsnog worden weggegooid.”

Femke vertelt dat er toch iets is veranderd in haar manier van werken ten opzichte van drie jaar geleden. “Eerst regelde ik alles uit de losse pols, maar nu ben ik toch bezig met professionaliseren. Hoe kan ik het Plantenhuis een duidelijker vorm geven voor de buitenwereld? Moet er toch een huisstijl komen? Toch denk ik dat de kneuterigheid van het Plantenasiel ook de kracht ervan is.”

Kneuterigheid is ook de kracht van het Plantenhuis

“Omdat mijn eigen kosten voor het Plantenasiel omhoog gingen, ben ik op een gegeven moment donaties gaan vragen. Het Plantenasiel is nu een initiatief, maar misschien ga ik er ooit een stichting van maken. Ook leuk is dat er veel mensen zijn die met mij willen samenwerken. Het Plantenasiel is een magneet voor creatieve ondernemers.”Posten heeft effect

En wat betreft professionaliseren van online marketing: kijk je bijvoorbeeld naar statistieken? “De Facebook statistieken heb ik weleens bekeken. Daar bleek uit dat ik op een bepaald tijdstip in de week meer activiteit op mijn pagina had. Toen ben ik wel een tijdje berichten op precies die tijd gaan inplannen. Maar ik ben daar nu eigenlijk alweer mee gestopt. Ik zorg er wel voor dat ik regelmatig op dezelfde tijden post.”

Online Profiel van het Plantenhuis

Website: www.plantenhuis.info
Facebookpagina: Plantenhuis, een plantenasiel
Instagrampagina: Plantenhuis, een plantenasiel

Vindbaarheid Google
Zoekwoord: Plantenasiel
Zoeklocatie: Utrecht
Positie Google zoekresultaten:
Website staat bovenaan op de resultatenpagina,
Facebook pagina is derde resultaat van boven
AD artikel over het Plantenhuis is staat op de eerste pagina van de resultatenpagina.

Vermelding locatie in Google Maps? Nee

Social Media activiteit
Aantal volgers op Facebook: 3.270
Aantal likes op Facebook: 3.323
Aantal recensies op Facebook: 9
Aantal evenementen op Facebook: 1
Aantal FB Post: gemiddeld één bericht + foto, artikel of video per vier dagen
Aantal volgers op Instagram: 466
Aantal posts: 104

Wat post je zoal? “Op Facebook laat ik het reilen en zeilen van het Plantenhuis zien, met foto’s. Maar ik probeer ook informatie te geven, bijvoorbeeld over plantenverzorging. Daarnaast natuurlijk leuke en grappige nieuwtjes rond planten. En foto’s van plant-gerelateerde kunstwerken, want dat heeft ook mijn persoonlijke interesse. Instagram gebruik ik vooral voor een kijkje achter de schermen.”

“Instagram gebruik ik vooral voor een kijkje achter de schermen.”

“Moeite met regelmatig posten heb ik niet. Ik kan altijd iets bedenken om te posten. Wel heb ik er niet altijd zin in: het kost tijd. Gelukkig kun je Facebook posts vooruit plannen, zodat je er niet iedere dag mee bezig hoeft te zijn. Ik merk ook echt effect.”

Wat voor effect? “Als ik een tijdje actief ben geweest op de Facebook pagina, wordt ik echt meer gecontacteerd. Dus ik heb zelf in de hand hoe druk ik het krijg, haha.“

Als ik een tijdje actief ben geweest op Facebook, wordt ik echt meer gecontacteerd.

Hoe zijn de reacties op je posts? Heb je weleens last van trollen? “Nee, gelukkig niet. Ik ben wel een soort vraagbaak. Mensen stellen mij vragen over plantverzorging. Of vragen: wat is dit voor een plant? Dat vind ik leuk, maar het kost ook tijd om de vragen te beantwoorden. Misschien dat ik ooit nog iets met die vragen ga doen.”

“Ook kritische reacties vind ik prima, bijvoorbeeld discussies over hoe duurzaam iets is. Ik vind het nooit vervelend om daarop te reageren.”

“Weet je wat vooral goed werkt? Filmpjes. Laatst poste ik een opmerkelijk filmpje van een dame in New York met een heleboel kamerplanten. Daar komen dan veel reacties op. Prijsvragen doe ik niet, het vragen om een mening vind ik wel leuk.”

Gebruik je online advertenties? “Toen ik net begon met het Plantenasiel heb ik een Facebook advertentie gebruikt. Eentje voor het promoten van mijn pagina. Daar kwamen wel wat volgers en likes uit. Op advies van een kennis heb ik later besloten dat ik mijn volgers toch langzamer wilde opbouwen. Liever een groep van trouwe volgers, dan een heleboel eenmalige likes.”


Wil jij Het Plantenhuis ook volgen?

Bekijk de Facebook pagina of Instagram pagina van Het Plantenhuis.


In de volgende post in deze serie interview ik Annemarie Schotsman van ‘Let’s play Bridezilla’, die trouwjurken een bijzonder tweede leven geeft.