Marketing

Halo’s en Hoorntjes

Halo-effect

Bescherm jezelf tegen het Halo-effect én gebruik het in je voordeel.

Je hebt vast al eens gehoord van het Halo effect. Zien mensen bij jou een bepaalde prettige eigenschap, dan zullen ze eerder geneigd zijn om ook andere goede karaktereigenschappen aan jou toe te kennen. Zo worden mooie mensen, vaak ook gezien als lief en slim. En iemand zonder strafblad, zal minder snel verdacht worden van een misdaad. Dit is een denkfout, een zogenaamde ’cognitieve bias’.

Barack Obama

Als jij de gelukkige bezitter van een halo bent, gaan mensen er automatisch vanuit dat je goede bedoelingen hebt. Barack Obama profiteerde daar duidelijk van. Zijn spreektalent en charisma maakten hem automatisch een goede leider.

Het tegenovergestelde van het Halo effect is het Horn effect. Hoorntjes kun je maar beter niet krijgen. Kom je bijvoorbeeld te laat op een sollicitatiegesprek, dan kan dit kleine minpuntje effect hebben op hoe jij in totaal wordt beoordeeld.

Merken met een Halo

De stralen van de Halo zijn besmettelijk. Zo kan een celebrity als brand ambassador wat van zijn of haar roem aan een merk overdragen. Merken en organisaties zelf hebben soms ook een Halo. Wat dacht je van het heroïsche Rode Kruis? Een merk als Coca-Cola wil haar merknaam graag verbinden en doet al jaren grote donaties aan het Rode Kruis voor rampenbestrijding.

Hoe bescherm je jezelf?

Hoe zorg je ervoor dat jouw beoordelingsvermogen niet wordt vertroebeld door hoorntjes of halo’s? Bedenk dat iedere gebeurtenis op zichzelf staat en op deze manier moet worden beoordeeld. Maak geen belangrijke beslissingen op de automatische piloot.

Hoe gebruik je het Halo-effect?

Je kunt het Halo effect ook in je voordeel gebruiken. Zo kun je besluiten om een specialist te worden. Als jij ergens heel erg goed in bent en dit laat zien met zelfvertrouwen, gaan mensen er vanzelf vanuit dat je ook op andere vlakken goed zult presteren. Of je krijgt op z’n minst het voordeel van de twijfel.