Marketing

Ik zie overal zwangere vrouwen!

BaaderMeinhof
Pregnant Lady by artist Gustav Klimt, 1903.

Of haalt het Baader-Meinhof fenomeen een trucje met me uit?

Toen een van mijn vriendinnen in verwachting was, vertelde ze dat ze overal zwangere vrouwen zag. Was er een nieuwe baby boom gaande?

Zelf vond ik dat wel meevallen. Ik kwam eigenlijk bijna nooit een zwangere vrouw tegen. Toch kwamen we op dezelfde plekken en leven we in dezelfde stad. Hoe kon dat?

Frequentie illusie

De sleutel tot dit mysterie: het Baader-Meinhof fenomeen, ofwel de frequentie illusie.

Het is een beetje schimmig wie dit verschijnsel precies heeft ontdekt, maar het schijnt voor het eerst genoemd te zijn in een online discussie door ene Terry Mullen in 1994. Hij had nog nooit van de Baader-Meinhof groep gehoord (een West-Duitse terroristische groepering, ook wel bekend als RAF). Nadat hij eenmaal over Baader-Meinhof had gehoord, zag hij de naam steeds vaker terugkeren in de media. Wat verklaarde die plotselinge aandacht voor een groepering die actief was in de jaren ’60 en ’70? Geen media hype, maar een illusie!

Zo werkt het

Als je iets nieuws leert, of als iets je emotioneel raakt, dan krijgt dat fenomeen jouw selectieve aandacht. Vervolgens zal het fenomeen voor langere tijd door jouw attentiefilter komen, omdat je brein onbewust zoekt naar patronen.  Zo zie ik regelmatig oude dames die lijken op mijn oma. Of iemand voorbij fietsen in mijn nieuwe jas.

Retargeting

Maar, voordat je denkt dat jouw brein continu een spelletje met je speelt:

Sommige zaken worden bewust regelmatig onder jouw aandacht gebracht. Waarschijnlijk heb je allang door dat Google jou advertenties laat zien van websites die je eerder hebt bezocht. Retargeting heet dat in marketing. De klant heeft interesse getoond in een bepaald product en nu ‘bedien’ je de klant door dit product nog eens te laten zien in een online advertentie.

Goede marketeers gebruiken retargeting trouwens met mate, want het doel is om te helpen, niet om te irriteren.

Het werkt ook bij jou

Als jij een bewuste beslisser bent, dan zul je waarschijnlijk lachen om die retargeting advertenties. Maar als jij in paniek op zoek bent naar, laten we zeggen, nieuwe bergschoenen, omdat je wandelvakantie morgen begint, wedden dat je dan toch even op die advertentie klikt?