Marketing

Is manipulatie slecht?

Manipulatie
Famous manipulator Niccolo Machiavelli

Ontdek het door twee simpele vragen te beantwoorden.

Vijftig jaar geleden bedachten de mannen van Madison Avenue misleidende campagnes voor de tabaksindustrie, waardoor een hele natie verslaafd bleef aan sigaretten. Vandaag werken UX designers aan applicaties die ons ieder uur naar onze telefoon laten grijpen. Wat is het verschil?

Leren mediteren met Headspace

Een voorbeeld. Iedere dag krijg ik een notificatie van mijn Headspace app. Een positief berichtje dat mij er even aan herinnert dat ik in het nu moet leven. En dat ik vandaag nog niet gemediteerd heb. Meditatie is een gewoonte die moet groeien. Headspace helpt daar graag bij, met gratis oefeningen en notificaties. Na iedere eenvoudige oefening krijg ik een complimentje. Zo pas ik langzaam mijn gewoontes aan. Totdat mijn freemium oefeningen zijn verlopen. Dan kan ik kiezen: doorgaan met, of zonder de complimentjes van Andy.

Is er een verschil tussen de marketing van sigaretten en het optimaliseren van verslavende apps?

Goed bezig?

UX ontwerpers en programmeurs vragen zichzelf gelukkig ook wel eens af of ze ethisch verantwoord bezig zijn. Welk doel heiligt de middelen? De auteur van dit artikel stelt twee handige vragen om te testen wat voor ondernemer jij eigenlijk bent.

De Test

Beantwoord deze vragen:

  1. Ga ik dit product zelf gebruiken?
  2. Gaat dit product het leven van de gebruiker op de lange termijn positief veranderen?

Resultaten

2 x ja? Je bent een Facilitator

Kun je op beide vragen eerlijk ‘Ja’ antwoorden, dan ben je een facilitator. Een bewuste ondernemer met een oplossing voor een echt probleem. Uit eigen ervaring weet je dat je dienst of product een verschil kan maken.

Eerst nee, dan ja? Je bent een Verkoper

Als jouw product de wereld gaat veranderen voor een ander, maar je zelf niet van plan bent om het product te gebruiken, bedenk dan goed of jij de behoeften van je target audience wel echt begrijpt. Los je een werkelijk bestaand probleem op? De eerste stap is luisteren naar je doelgroep.

Eerst ja, dan nee? Jij bent een Entertainer

Als je je product zelf graag zou willen gebruiken, maar het product levert de consument op de lange termijn geen meerwaarde op, dan maak je hoogst waarschijnlijk entertainment. Geen probleem, want entertainment heeft ook een functie. Bedenk wel hoe moreel verantwoord het is om entertainment verslavend te maken. Je wil toch dat je klanten gezond blijven?

2 x nee? Je bent een Dealer

Maak je iets wat jij niet zelf zou gebruiken en levert het de consument ook niets positiefs op? In dat geval vergelijkt de auteur je met een drugsdealer of casino eigenaar. Jij verdient geld over de ruggen van verslaafden.

Mij lijken dit ook goeie vragen om jezelf te stellen, voordat je een marketingopdracht aanneemt. Wat denk jij?