Opinie

Katja mag niet meedoen

“Hoezo zijn jullie nu weer kwaad op Katja Schuurman?” Terechte vraag naar aanleiding van De Vrouwen vs GeenStijl.  

Mooie actie, die brief naar de adverteerders van GeenStijl. Maar Katja Schuurman, die ook haar handtekening onder de brief had gezet, hoort er niet echt bij volgens sommige Twitteraars. Katja is namelijk ‘voor sex en tegen sexisme’ en liet dat op deze manier weten:

Hypocriet, vinden sommige vrouwen. De Volkskrant schreef er een stukje over. En ik had thuis iets uit te leggen. “Jullie feministen zijn net zo verdeeld als de Republikeinen,” aldus Manlief.

Ja hoor, alsof mannen het altijd met elkaar eens zijn. Maar laat ik het eens van zijn kant bekijken. Mannen zien ons in dit soort kwesties natuurlijk als groep. En omdat ik snap dat een man niet haarfijn op de hoogte is van de nuances binnen het feministisch debat, bij deze een kleine update.

Wat wil de vrouw? ‘Feminisme’, update 2017.

Ha, wat willen we niet! Sigmund Freud kwam er ook niet uit. Met onze tegenstrijdige signalen. Wij vrouwen zijn tamelijk verschillende individuen en we willen op verschillende momenten ook verschillende dingen. Eigenlijk lijken we daarin wel op mannen.

Waarom zijn feministen boos?

Laat ik beginnen met de die-hard feministen. Waarom vinden die het zo verschrikkelijk als één van hun zusters besluit een stukje sideboob te laten zien? Ook Emma Watson werd afgelopen jaar al aangevallen vanwege een subtiele foto zonder bh.

Dat zit zo. Feministen vinden het verkeerd als een vrouw wordt gereduceerd tot lustobject. Een vrouw die altijd en overal in een positie verkeerd waarin zij lustobject is, is geen gelukkige vrouw. De oudste industrie ter wereld is er één van uitbuiting en scheve machtsverhoudingen. En is het niet verkeerd hoe jonge meisjes geconfronteerd worden met een door marketeers opgelegd schoonheidsideaal?

Dat is de kern waartegen feministen protesteren als zij een geëmancipeerde vrouw zien poseren in de Playboy. Ze zeggen: Ben je nu zo ver gekomen om je gewoon weer te schikken naar de mannenwereld die van jou eist om altijd sexy te zijn?

Daar hebben ze een punt, denk je niet?

Maar klopt het wel? 

Voelt Katja zich gedwongen om sexy te zijn of wil ze dat gewoon zelf?

Waarom is sex geen sexisme?

Het verschil ligt in het woordje altijd en tijdelijk. Een vrouw die eeuwig en overal een sekssymbool is en niet gewaardeerd wordt om andere aspecten van haar karakter, wordt onderdrukt. Denk: Marilyn Monroe.

Een vrouw die ervoor kiest tijdelijk sekssymbool te zijn, heeft de touwtjes in handen. Katja is duidelijk zo’n vrouw. Een vrouw die bij DWDD met liefde over politiek praat en de volgende dag een naaktfoto twittert.

Vrouwen zijn vrij om steeds van rol te wisselen. Gedurende een dag. Tijdens hun leven. Meisje, moeder, verleidster, intellectueel, vechter, sportvrouw, matriarch, mentor.

Een vrouw moet bepalen welke rollen haar het beste staan en deze op het juiste moment toepassen. Dat is de les die we leren van gelukkige vrouwen. Katja is sexy en laat dat af en toe zien. Authentiek en commercieel slim.   

Waarom zijn jullie nou nog steeds niet tevreden?

..waarom bestaat feminisme überhaubt nog in Nederland?

We mogen toch carrière maken? Welk onbehagen plaagt de vrouw anno 2017?

Nou kijk, dit is ons probleem: vrouwen worden vastgepind op één van hun rollen. Alsof je je hele leven alleen maar één rol kunt spelen. Herken je deze uitspraken?

  • Een webshop is geen carrière.
  • Jonge kinderen zijn toch het liefst bij hun moeder.
  • Blijf jong en verleidelijk met crème huppelpup.
  • Met het verlagen van de hak, worden de ambities naar beneden bijgesteld.
  • Borstvoeding is de beste bescherming voor je kindje.
  • Nederlandse vrouwen zijn luie deeltijders.

Allemaal uitspraken over vrouwen die ons reduceren tot een type. We komen vast te zitten in het kamp van de zorgzame (maar afhankelijke) moeder of het kamp van de succesvolle (maar koude) carrière vrouw. En voor alle vrouwen, jong en oud, geldt dat ze er vooral verleidelijk uit moeten zien. Want uiteraard win je de Nobelprijs op hoge rode hakken.

Vrouwen zijn veelzijdig. Bitch, mother, child, lover. Vrouwen hebben tijdens hun leven verschillende rollen. We moeten flexibel van de ene in de andere rol kunnen stappen.

Onze maatschappij maakt het vrouwen (en vooral ook mannen) niet makkelijk om van rol te switchen. Zorg wordt ondergewaardeerd. Bedrijfsculturen zijn soms hardnekkig conservatief.

Dat moet veranderen. Bijvoorbeeld met gelijke salarissen voor mannen en vrouwen, flexibele werkuren, herwaardering van beroepen in de zorg en het onderwijs, herwaardering van empathisch leiderschap, zorgverlof voor mannen, job-sharing voor de veel-(uren)-eisende functies, goedkopere kinderopvang. Er zijn zoveel oplossingen.

Wat vrouwen zichzelf aandoen

En dan nog dit. Reaguurders zijn niet de enigen die onnodig kwetsen;-).

Andere vrouwen zien ons graag òf in het kamp moedermaffia òf in het kamp carrièretijgers. En ze verkondigen daar luidkeels hun mening over. Immers, iedere vrouw wil perfect zijn en het andere kamp is dat per definitie niet. Een sterk staaltje verdeel-en-heers politiek.

Ladies, je hoeft geen kant te kiezen. En dat je de vrijheid hebt om verschillende rollen op te pakken, betekent niet dat je alle rollen perfect en tegelijkertijd moet uitvoeren. Behalve als je Supervrouw bent: die enge kruising tussen Neelie Kroes, een Stepford wife en Kim Kardashian. Heb jij wel eens een supervrouw ontmoet? Ik moet haar nog tegenkomen hoor.

Oh nee wacht…Ivanka Trump. Ze heeft ook een mooi boek geschreven over de moderne vrouw: Woman who work. Oh ironie:)!

Het is toch veel natuurlijker als vrouwen over de tijd heen verschillende glansrollen mogen spelen? En de andere rollen dan even mogen loslaten zonder een etiketje te krijgen?

Hoe dan wel?

Jezelf durven zijn in alle opzichten en opkomen voor een andere vrouw, dat lijkt me nuttig. Bijvoorbeeld opkomen voor een vrouw die ongevraagd voor het faplegioen wordt gegooid. Of opkomen voor een vrouw die geen eerlijke prijs krijgt voor haar werk. Dat is precies wat Katja Schuurman doet. Echt feminisme, daar is niks hypocriets aan.