Food

Mooie Biertjes

Mooie biertjes hebben het niet makkelijk. Neem jij de moeite om je te verdiepen in de inhoud van het flesje?

Zie jij wat er schuil gaat achter dat goed ontworpen etiket?

Niet gehinderd door enige kennis, heb ik deze biertjes lekker op hun uiterlijk geselecteerd:

  • Bootjesbier van Antwerpse Brouw Compagnie uit Antwerpen
  • Mannenliefde van Brouwerij Oedipus uit Amsterdam
  • Thai Thai van Brouwerij Oedipus uit Amsterdam
  • Ceaux Cane van Ceaux Brew uit Utrecht

En een biertje van het eiland waar ik mijn laatste jaren hoop door te brengen:

  • Castaway van Kona Brewing Company uit Hawaii.

Onderscheiden moet, want micro brouwerijen zijn overal. Net als in de goeie ouwe tijd, voordat Heineken de pils in het groene flesje hip maakte. Voor vernieuwing ben je bij de micro brouwerij aan het goede adres. Geen eeuwenoude gisten en door trappisten bewaarde recepten, maar experimenten, plezier en bravoure. Ook leuk!

Bootjesbier

De Antwerpse Brouw Compagnie, bekend van Seef bier, brouwt sinds 2015 een bier dat een hommage is aan de Red Star Line: de cruisermaatschappij die Europese migranten veilig van Antwerpen naar New York bracht.  De grondstoffen voor het bier zijn dan ook Belgisch en Amerikaans: 4 moutsoorten, Belgisch seefgist, Amerikaanse hop en de combinatie van de kruiden gember en koriander.

De sinjoren zijn fier op hun Seefbier. Als je in Antwerpen komt, zullen ze het zeker aanprijzen. Seefbier werd vroeger gebrouwen in de volkse wijk Seefhoek, maar de kleine brouwers daar wilden het geheim niet prijsgeven. Industriële brouwerijen hebben het recept nooit kunnen gebruiken, waardoor het verloren ging. In die tijd verdrukte het Pilsbier uit Tsjechië de andere biersoorten van de markt. Enkele jaren geleden werd het recept voor Seefbier teruggevonden in een archief en opnieuw gebrouwen met hulp van de KU Leuven. Het is het tweede bier van Antwerpen, naast natuurlijk het ‘Bolleke’.

Mannenliefde

Mannenliefde was het eerste biertje van brouwerij Oedipus uit Amsterdam. Vier vrienden besloten na een weekend Lowlands een eigen bier te maken. Eerst brouwden ze thuis. Toen steeds meer vrienden om het bier vroegen, werkten ze samen met Brouwerij de Molen in Bodegraven. Mannenliefde was het eerste bier dat ze op grotere schaal gingen produceren.

Het is een saison bier. Dat betekent hoppig van smaak en gekruid. Toegevoegde kruiden zijn Szechaun peper en citroengras. Daardoor smaakt het bier: bitter, fruitig, caramel, citrus en kruidig. What’s not to like? Inmiddels heeft Oedipus een eigen brouwerij in Amsterdam Noord.

Thai Thai

Thai Thai is een van de andere Oedipus bieren. Ook hier weer een leuk verhaal. Mannenliefde was erg hoppig en een vriendin van de brouwers prefereerde een zoeter biertje. Met gember graag. En dus gingen de mannen aan de slag.

Om uiteindelijk iets heel anders te maken: op zoek naar gember bij de toko, kwamen ze andere interessante kruiden tegen, zoals koriander en citroengras. Het idee ontstond om de kruiden van de Thaise keuken in een biertje te verwerken. Thai Thai is gebaseerd op een Belgische tripel, maar met hop voor het citrus smaakje. Vervolgens zijn er Thaise kruiden toegevoegd: citroengras, koriander, chilipeper, sinaasappelschil en Thaise gember. 

Ceaux Cane

Ceaux Brew is een Utrechts succesverhaal. Ko Hendriks besloot in 2013 zijn droom na te jagen en zijn eigen bier te brouwen. Hij heeft geen eigen brouwerij, maar werkt steeds samen met andere brouwers. Op kleine schaal produceerde Ceaux inmiddels al 9 bieren, waaronder Ceaux Cane. Dat zo heet vanwege de toevoeging van rauwe rietsuiker.

Ceaux Cane wordt omschreven als “smoked pepper imperial pale ale”. Rokerig als een zware whisky en ideaal voor de regenachtige dagen. Uitdampen met je modderige laarzen voor de open haard, stukje Spaanse fuet erbij, je kent het wel. In het bier herken je: hop, mout, karamel, rook en peper.

Het bier krijgt haar rokerige smaak, omdat ik rookmouten gebruik.

Ik vroeg Ko hoe hij die rokerige smaak in het bier krijgt en of dat zo gaat zoals bij whisky (waar gerst wordt gebruikt dat gedroogd werd door rook van gebrande turf). Hij mailde dit: “Het bier krijgt haar rokerige smaak, omdat ik rookmouten gebruik. Dit zijn mouten die boven een rookvuurtje ge-eest zijn. Één van die rookmouten is bijvoorbeeld een moutsoort die ook voor Islay whisky gebruikt wordt, waardoor het bier een soort jodium smaakje krijgt vergelijkbaar met die in de whiskey.  Dus je hebt helemaal gelijk dat dit op een zelfde manier gebeurt.”

Ceaux werkte samen met de Utrechtse chocolade makers van Mesjokke aan nog een bijzonder bier: een weissener met cacao, banaan en nootmuskaat: Ceaux Mesjokke II. Die wil ik deze zomer wel proberen:).

Castaway

Tot slot, Castaway van de Hawaiiaanse Kona Brewing Company. Het bier dat doet denken aan rieten rokjes en tiki bekers. Brouwerij Kona Brewing Company timmert al een tijdje aan de weg. Een vader en zoon begonnen de brouwerij in 1995 op het eiland Kona.

Castaway is een IPA, met de smaak van: hop, citrus, caramel malt, met tropische mango, passievrucht en ananas. Een bekend verhaal. Wat wel bijzonder is: Kona bier heeft een zogenaamd ‘terroir’. Dat is een smaak associatie met een bepaalde streek, zoals bijvoorbeeld Guinness bij Ierland hoort. De ingrediënten van Kona bier komen exclusief van Hawaiiaanse grond, zo las ik in dit blog.

Kona wordt trouwens niet alleen op Hawaii gemaakt. Het is onderdeel van Craft Brew Alliance en wordt daarom gebrouwen in de samenwerkende brouwerijen. Kans bestaat dat mijn flesje dus helemaal niet van Hawaii komt. Sommige drinkers zijn daar behoorlijk pissig over, getuige deze lawsuit.

Ik snap dat wel.

Dat je ongeveer weet waar en door wie het gemaakt is, is natuurlijk juist de charme van bier uit een micro brouwerij. Dat moet je niet verpesten met grote bier allianties. Waaruit de volgende belangrijke vraag volgt:

Welke biertjes ga jij drinken deze zomer?