Actualiteit

Stem jij op Thierry Baudet of Jesse Klaver?

Twee jonge lijsttrekkers die de Haagse status quo willen doorbreken. Wat willen zij voor Nederland? Thierry Baudet en Jesse Klaver onderbouwen politieke standpunten niet alleen met cijfers, maar ook met idealen. 

Jesse Klaver

  • Lijsttrekker GroenLinks
  • Kamerlid sinds 2010
  • Bekend van: het uitnodigen van econoom Piketty in Tweede Kamer, kritiek op bonuscultuur bij ABN Amro, het aan de kaak stellen van belastingontduiking door Starbucks.
  • Stokpaardjes: anti-economisme, meer controle multinationals

Laten we beginnen met Jesse Klaver. Klavers belangrijkste issue is het ‘anti-economisme’. Hij legt het zo uit aan tafel bij Buitenhof:

Volgens Klaver is het economisme het idee dat een maatschappij efficiënt en op basis van ratio bestuurd kan worden. ‘De BV Nederland’ is volgens Jesse een mythe, omdat er altijd belangen en idealen aan politiek ten grondslag liggen. De politiek verschuilt zich achter een economische benadering van de werkelijkheid.

Door de economische benadering is volgens Klaver de moraal uit de politiek verdwenen. Vraagstukken die eerder sociaal of ethisch zijn worden door de klassieke machtspartijen nog slechts door een economische bril bekeken.  

Aanpak brievenbusfirma’s

Klaver vindt het belangrijk dat multinationals, en dan met name diegene met brievenbusfirma’s in Nederland, beter gecontroleerd worden. Zo kaartte hij bijvoorbeeld de onethische belastingontwijking door Starbucks aan.

Hoe zat dat ook alweer? Bekijk dit filmpje:

Klaver vindt dat de EU een tegengewicht kan zijn voor de macht van multinationals. Dat laat hij bijvoorbeeld zien in deze Facebook post.

Piketty

In 2014 nodigde Klaver de Franse econoom Piketty uit in de Tweede Kamer. Piketty werd wereldbekend door zijn boek over de groeiende ongelijkheid in kapitaalverdeling in de 21ste eeuw. Piketty laat zien dat arbeid steeds minder een bepalende factor is voor rijkdom. Klaver wil deze ontwikkeling tegen gaan door belasting op inkomen uit arbeid te verlagen, maar belasting op vermogen te verhogen. Hij vertelt erover in 2014 op Radio 1.

Thierry Baudet – Forum voor de Democratie

  • Lijstrekker Forum voor Democratie.
  • Bekend van: Geen Peil,  aanjager van het Oekraïne referendum in 2016, zijn roman ‘Voorwaardelijke liefde’ en diverse televisie optredens.
  • Forum voor Democratie startte hij als een denktank in 2015.
  • Stokpaardjes: directe democratie, volksreferenda, anti-EU.

De belangrijkste strijd van Thierry Baudet is tegen ‘partij politiek’ en voor directe democratie. Hij beschrijft het huidige politieke establishment als een ‘baantjescarroussel’: bestuurders circuleren in publieke functies. Bestuurders en politici zouden een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Bekijk dit interview met Thierry Baudet bij BusinessClass op RTL7.

Voor bestuurlijke functies moeten openbare vacatures komen. Minister president en burgermeesters moeten voortaan direct door de burger gekozen worden. 

Nexit

Tweede belangrijke punt is dat Baudet de soevereiniteit van de Nederlandse regering wil vergroten. De natiestaat moet beslissingsmacht terugpakken, die eerder werd overgedragen aan internationale organen, zoals de Europese Unie en de Wereld Handels Organisatie. De natiestaat zelf moet democratischer worden door veel gebruik te maken van volksreferenda. Zo komt de macht weer dichter bij de burger te liggen. Baudet is voorstander van een ‘Nexit referendum’.

Solidariteit is een keuze

Baudet vindt dat Nederland zich weg moet houden van problemen in de rest van de wereld. Zoals bijvoorbeeld de opvang van vluchtelingen. Westerse regeringen gedragen zich koloniaal. Solidariteit ziet hij als een keuze en niet als noodzaak, zie bijvoorbeeld dit debat bij RTLZ:

Wat denk jij?

Wat vind jij van idealistische politici? Inspirerend? Of onbetrouwbaar?
– Zou jij stemmen op Klaver of Baudet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *