Column

We moeten je identiteit controleren

identiteit

Ik ben mijn wachtwoord kwijt. Microsoft stelt me een paar persoonlijke vragen. Dat gebeurt me eigenlijk niet meer zo vaak sinds ik LastPass -onthoud die naam- gebruik, maar dit keer gaat het om een oud hotmail adres en nu wil Microsoft mijn identiteit controleren. Ze stellen mij een paar persoonlijke vragen, zoals:

  • Wie staan er in je Skype contactpersonen?
  • Naar welke adressen stuurde je mail?

Ik moet bewijzen wie ik ben, door namen van vrienden en familie op te geven. Met andere woorden:

Mijn vrienden bepalen mijn identiteit.

Dat is niet leuk om te horen als authentiek en eigenwijs individu. Waarom vraagt Microsoft niet naar mijn lievelingsgerecht uit de Cajun keuken? Of naar mijn favoriete compositie van Ryuichi Sakamoto?

Nu ben ik sowieso best slecht in authentiek zijn.

Ik zou het graag willen. Gewoon solozeiler worden en dat het je dan helemaal niets interesseert wat anderen daarvan vinden. Geen zorgen, als ik geen typhoon tegenkom ben ik over 3 jaar weer terug!

Eigenlijk ben ik het tegenovergestelde van authentiek. Als ik een feestje organiseer, raak ik in paniek van het idee dat tante Hannie, die net in een scheiding ligt, het misschien niet naar haar zin heeft.

Dat ik nooit meer vlees in de supermarkt koop en dat mijn vrienden massaal vegetariër/veganist/oermens/bewuste consument zijn: puur toeval, hè!

Ik wist vorig jaar ook niet zeker of ik Charlie wilde zijn. Straks beledig ik nog iemand.

Maar ik heb heus wel een mening!

Mijn mening is met zout bestrooid, met een deegroller bewerkt, in de oven gezet en met smaak opgegeten. Mijn identiteit lijkt, als ik het zo bekijk, meer op tumble weed dan op een stevige eikenboom.

Het is een beetje zoals Alice zegt, als ze de Rups ontmoet:

‘Who are you?’ said the Caterpillar.

This was not an encouraging opening for a conversation.

Alice replied, rather shyly:

‘I — I hardly know, sir, just at present — at least I know who I WAS when I got up this morning, but I think I must have been changed several times since then.’

Goed dat Microsoft mijn identiteit af en toe controleert. Ik zou haast vergeten wie ik was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *